1-ви декември, Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

01.12.2015
 
Първи декември е Световният ден за борба със СПИН.
През 1988г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. През последните 24 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света. 
Първоначално световните кампании за 1-ви декември се организират от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). През 2004 г. UNAIDS прехвърля „надзора” над провеждането на кампаниите на независима организация –World AIDS Campaign, като продължава да оказва финансова и техническа подкрепа. 
Слоганът на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е „Да сведем до нула” (Getting to zero). Той отразява визията на UNAIDS за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г.
Екипът към Младежки център Добрич по Проект BG06 – 102 “Вашето утре” и тази година ще се включи в Националната кампания:
  • от 11 до 15 часа няколко мобилни екипа, съвместно с БМЧК и клуб “К-7” ще информират гражданите за методи и начини за предпазване от ХИВ/СПИН в централна градска част и кварталите “Изгрев” и “Балик” (с преобладаващо ромско население).
  • от 15:00 часа в кв. “Изгрев” – Среща-разговор – “Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” за младежи от 15 до 29 години. Със съдействието на г-жа Мария Няголова – психолог, ще поговорим за: Какво е ХИВ/СПИН?; Начините за заразяване с болестта.; Кои са симптомите?; Къде и как може да се изследваш?