Преслава Тодорова от Студио „Сарандев” с награда от Националния конкурс „Гласовете на детската мелодия”

22.10.2018

В голямата спортна зала „АРЕНА ШУМЕН” на 19-ти и 20-ти октомври се събраха над 200 деца от цялата страна, достигнали до участие след предварителна селекция. Талантливата Преси се състезава във втора възрастова група, в която се представиха 30 индивидуални изпълнители. Участниците по регламент пеят една българска песен с тематика, подходяща за възрастта им. Журито присъди във втора възрастова група една първа, две втори и три трети награди. Преслава подели второто място с момиче от Монтана. Отличените получиха грамота, статуетка и парична награда.
Националният конкурс „Гласовете на детската мелодия” е част от стартиралия още през месец март Първи конкурс „Детска мелодия на годината”, протичащ в няколко етапа и чиято основна цел е създаването и популяризирането на нови детски песни. От 36 предложени нови авторски детски песни са избрани 14. През лятото в 12 областни града на България се проведоха прослушвания на пеещи деца, и бяха излъчени 14-те изпълнители на тези песни. Финалът ще е през декември в НДК – София и ще бъде предаван по БНТ.
Добре представилите се в националния кастинг индивидуални изпълнители и вокални формации бяха поканени за участие в конкурса „Гласовете на детската мелодия”, чийто домакин тази година бе град Шумен.
Главната организаторка на фестивала г-жа Надя Ботева сподели, че следващата година кастинг във връзка с второто издание на „Детска мелодия на годината” ще се проведе и в Добрич.