Община Добрич и Център за творческо обучение обявяват конкурс за ученици, с награда – стипендии за космически лагер

14.11.2018

Две пълни стипендии, всяка в размер на 1250$, за участие в международен космически лагер Space Camp Turkey ще предоставят Община Добрич и Център за творческо обучение в конкурс за есе или видео есе с краен срок за участие 7 февруари 2019 г.
Конкурсът се провежда в рамките на новосформираното сътрудничество между Община Добрич и Център за творческо обучение в областта на образованието. Стипендията покрива разходите по престоя, храненето и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари).
За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години от Община Добрич, които добре владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски. Желаещите за участие трябва да подготвят авторско есе или видео есе на една от следните теми:
1. Промени ли NASA света за 60 години?
2. Екзопланетите – Нови светове
3. Изненада! Аз съм извънземно!
*Темите са формулирани от медалисти на Space Camp Turkey.
Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн преди изтичането на крайния срок – полунощ (00:00 ч.) на 7 февруари 2019 г. Отличените стипендианти ще участват в Space Camp Turkey в една от седмиците 30 юни-6 юли, 14-20 юли и 18-24 август 2019 г.
Регламент след първо класиране: Всички кандидати представят снимка от бележник за съответния учебен срок, както и две препоръки от учител – по английски език и по наука. Препоръките следва да дават информация относно навиците на кандидата, поведение в час, любознателност и степен на увереност у самия преподавател и най-важното, че кандидатът ще представи България и своето училище подобаващо на международния космически лагер в Измир. Препоръките да са до 200 думи.
Есетата да съдържат информация за обратна връзка. Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат.
Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция – един от трите подобни центъра на планетата.
Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.
Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.
Център за творческо обучение провежда редица дейности, свързани с ученето през целия живот и активно работи в сферата на формалното и неформално образование. Мисия на Център за творческо обучение е подобряване на образователна среда в България чрез развиване на ключови компетенции, разкриване потенциала, както на учащи, така и на обучители-специалисти, и отглеждане на конкурентноспособни кадри, успешни в професионалната и в социалната сфера на своя живот. Освен това Центърът работи активно и върху въвеждането на цялостен подход в общото образование, който разглежда физическите, умствените и социалните аспекти на цялостната личност на ученика.
Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България през този линк http://spacecamp.cct.bg/
За допълнителни въпроси могат да пишат на spacecamp@cct.bg или да се свържат с организаторите на телефон 02/408 03 26 и мобилен 0882 506 425.