Отзивите и впечатленията от здравословното хранене и младите хора

10.04.2018

От 2017 година до днес, всеки четвъртък в град Добрич се провежда Фермерски пазар в Архитектурния етнографски комплекс на открито (AEMO) ,,Стария Добрич”.На пазара се продават млечни и месни продукти, напитки,олио, домашни сладкиши,натурални лечебни продукти от мед и разнообразни видове мед, домашно приготвена паста, здравословни миксове брашно, ръчно изработени украси за дома, подаръци .
 Гражданите с интерес посещават  изложението и желаят да се провежда поне два пъти седмично.Те твърдят , че по този начин за тях ще бъде по-достъпно да се хранят със здравословни, екологично чисти храни.Те харесват възможността да се срещат с местни дребни производители, получават ценна информация за определени качества на храните, да дегостират различните продукти и да ползват ценните им съвети. 
 На пазара може да намерим много заместители на вредните захарни изкушения като кекс с лимец и боровинки , 100% натурален сок от ябълка, сок от акация с лечебни цели, мармалад или най-старият заместител на захарта – меда.Един от посетителите на изложението разказа ,че меда и зехтина могат да издържат хилядолетия без да загубят хранителните си качества. 
 Посетителите на Фермерския пазар твърдят ,че цената съответства на качеството, но според някои от тях избора и разнообразието от продукти е недостатъчно.В отговор на това организаторите казват ,че увеличаването броя на участниците и съответно избора на повече продукти , зависи пряко от това, всеки от кандидатите за участие в пазара да представи нужните документи. С тях се декларира, че това е 100% чист продукт. 
 Един от производителите на прополис казва, че само 50% от клиентите му знаят за какво се използва натуралното вещество и как точно да го използват. Трябва да се постигне по-голяма информираност. Производителите на вино отбелязаха,че са щастливи, тъй като вината им се харесват от ценителите на истинското вино.Дамите предпочитат малиново вино.
Продавачите пък на био масло и ръчно изработена паста /макаронени изделия/ разказват , че всяка година виждат все повече хора , които желаят да се хранят здравословно.По тази причина купувачите посещават  повече пазари от този тип и търсят все по-качествена и по-здравословна храна.
Не забравяйте, че се храним, за да живеем, а не живеем, за да се храним!!!
  автор: Максим Панайотов