"Книгите, най-сигурното място да избягаш"

23.04.2020

#ЗаедноСМари
“Книгите, най-сигурното място да избягаш”
„Четенето на книги е разговор с най-добрите умове на отминалите времена, и то разговор, в който те ни споделят своите най-добри мисли“ – Декарт.
Днес своя Ден празнуват книгите!
От 1995 г. по решение на Юнеско 23 април е провъзгласен за Световен ден на книгата и авторското право.
Датата не е избрана случайно. Тя е в знак на почит към двама от най—великите творци на всички и времена починали на този ден – Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес.
Всъщност идеята за честване на ден книга тръгва от Каталуния години по-рано. През 1926 г. крал Алфонс XIII подписва декрет за честване на Ден на испанската книга. В Барселона търговците на книги устройвали грандиозен панаир на книгата, като на всеки, закупил си книга те подарявали роза.
Трудно е да осмислим огромното значение на книгите – те ни дават отговори на много въпроси, помагат ни да намерим своите житейски ориентири, предлагат ни знание и мъдри съвети, дават ни уникалната възможност да се докоснем до света на други хора.
Четенето на книги е като магия. То може да бъде и приятелство и откривателство. То е онова топло и уютно чувство, което ни пренася в безвремието.
Подарявам ви няколко безценни мисли за книгите:
„Книгите са най-големите смотаняци – разкарваш ги, а те те чакат вечно; обръщаш им внимание и те ти отвръщат с цялата си любов“, Джон Грийн;
„Книгите са уникална преносима магия“ Стивън Кинг
„Децата стават читатели в скута на родителите си“ Емили Бушуолд
„Знаеш, че си прочел добра книга, когато щом затвориш последната страница, се почувстваш, сякаш си изгубил добър приятел“, Пол Суини;
„Хората не четат книгите, четат себе си през тях“, Ромен Ролан;
„Четенето ни отнася далече от дома, но по-важното е, че ни създава дом навсякъде“, Хейзъл Рокман.
А видеото е специално послание от хората на словото – журналистите на Добрич. Благодаря на прекрасните дами за това, че направиха този ден и празник още по-специален !
#ОстаниВкъщи | #StayHome