12 април е международен ден н авиацията и космонавтиката

12.04.2020

#ЗаедноСДоброволци
Симона е позитивен, любознателен и енергичен млад човек. Винаги е готова да подкрепи добра кауза и е доброволец в Младежки център – Добрич.  
Вижте какво споделя тя: „Миналото лято посетих космически лагер по модел на NASA, Измир, Турция, който е едно място, където може да се научи много за авиацията и космонавтиката.“
Повлияна от това преживяване, Симона подготви за вас тази любопитна информация: 
Според резолюция на Общото събрание на ООН, 12 април официално е обявен за Международен ден на полета на човека в космоса.На тази дата през 1961 г. космонавта Юрий Гагарин излита и прави с кораба „Восток 1“ една обиколка около Земята. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света. Той е избран заради чаровната си усмивка и ниския си ръст, който го прави идеален кандидат. Първите му думи в открития Космос са “Поехали!“. Ето един разказ на руски журналист за първите минути на Гагарин, след приземяването с парашута: „Когато стъпих отново на твърда земя, забелязах една жена и малко момченце до шарено теле. Гледаха с любопитство към мен. Все още бях в яркооранжевия костюм и те бяха малко уплашени.“Аз съм приятел, другари! Приятел!“, викнах им, като си смъкнах шлема. Усетих, че потръпвам от нерви. „Вие да не сте паднали ти Космоса?“, попита жената. „В интерес на истината тъкмо оттам падам“, отвърнах аз. 
А знаете ли, че 12 април е и международен ден н авиацията?!
Ето няколко любопитни и не толкова известни факти:
Михаил Василиевич Ломоносов е първият в Русия, който изучава законите на движението на въздуха и разработва самолет. На 1 януари 1745 г. той излага идеите си за свободната циркулация на въздуха и предлага хеликоптер, задвижван от пружина на часовник. 
През 1783 г. братята Монголфиер тестват балон от платно, прелитайки на разстояние 2,5 км. 
На 17 декември 1903 г. се извършва първият успешен полет на самолет на американски братя механици Уилбър и Орвил Райт с двигател с вътрешно горене, работещ на керосин. 
През 1930 г. стюардесите за първи път се появяват на пътническите полети. 
На 27 юли 1949 г. първият самолетен пътнически самолет DH-106 Comet направил първия си полет.
#StayHome #ОстаниВкъщи