Лазаровден е !

11.04.2020

#ЗаедноСБени 
Лазаровден е !
Честит празник !!!
По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден – Цветница  (Връбница).
В българската традиция Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници, празник на нивите, пасбищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат да сресват косите си като възрастните жени, да носят косатник, да обличат везана риза, да се кичат с гердани, пръстени и гривни, да носят венец на главата и китка на дрехата. 
На Лазаровден, девойките започват да живеят в света на жените.
На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване – момите за женене, облечени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото.
Те започват да се готвят още от постите, групират се по възраст и по чети. В четата има пеячки и шеталици , а една от лазарките носи кошничка с яйца. Обхождат селото в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща, пеят песен за всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Според народните вярвания стопанката на къщата задължително трябва да дари всяка лазарка със сурово яйце, което символизира безсмъртието. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена.
На Лазаровден момците от селото искат ръката на своята избраница. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да е лазарувало.
#StayHome #ОстаниВкъщи