Непознатата Африка

14.04.2020

#ЗаедноСМери
Непознатата Африка
“Уганда”
Република Уганда е разположена в централната част на Източна Африка. Столица – Кампала. Градът е разположен, в близост до най-голямото африканско езеро Виктория.
Разстоянието от Летище Ентебе до Кампала е 50 км. Движим се по магистрала. Има няколко по-големи булеварди, които са асфалтирани. Всички останали пътища в града са „черни“, както ги наричаме ние, но всъщност са „червени“, заради почвата…
В столицата няма нищо особено. Няколко хотела, университет, малки къщички и всичко останало е #slums. Бараки от кирпич и ламарина, без ток, без вода,без прозорци и врати. Тъжно е, но има много любов. 
С наш приятел си говорихме за това какви са хората в Уганда. Той ни разказа за местните, че са много дружелюбни и благодарни дори и за най-малките жестове и ако искаме да направим нещо за тях, е да купим продукти и да им ги занесем. На следващия ден, напълнихме няколко торби и потеглихме към #AbayitaAbabiri – предградие на Кампала. Взехме такси, отклонихме се от асфалтирания булевард и се потопихме в истинския живот на Уганда – червени кални пътища, натежали бананови дървета, прахоляк навсякъде. Спряхме с колата и всички деца се струпаха около колата за броени секунди с викове #Mzungu, Mzungu (означава бял човек на Суахили). Извадихме покупките, за да ги раздадем и НИКОГА, НИКОГА няма да забравя радостта на децата – боси, бедни и щастливи. В началото децата бяха много плахи и не смееха да се доближат до нас. Бързо след като видяха, че сме добронамерени ни „нападнаха“. Децата ми пипаха косата, докосваха ме предпазливо, оглеждайки ме – един неописуем момент. Когато си тръгвахме, те ни махаха докато се изгубим от погледа им.
Това е един от дните, които никога няма да забравя!
И при тези условия на живот, хората са изпълнени с толкова доброта и любов. 
Тази среща ме накара да се замисля, за това, което ние имаме и смятаме за даденост и за това, което не оценяваме. Уганда завинаги ще остане в сърцето ми! 
#ОстаниВкъщи |#StayHome