Непознатата Африка - "Сафари в Кения"

21.04.2020

#ЗаедноСМери
Непознатата Африка
“Сафари в Кения”
Република Кения е разположена в Източна Африка. Столица – Найроби.
Дори и да не знаем много неща за африканските държави, когато споменем Кения, веднага можем да направим асоциация със сафари. Сафари в Кения.
Отправяме се към „Маасай Мара“ – най-големият резерват за диви животни в Кения. Вече сме в саваната. Обясниха ни, че ще се движим с открит джип – без прозорци и подвижен покрив. Следва строга инструкция за безопасност – дивите животни са наистина диви и затова трябва да се следват точно правилата – да не се изправяме в колата, да говорим много тихо, изключени телефони. Припомнили сме си кои бяха „Голямата петорка“ животни – слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог. Тръгваме!
Първо виждаме зебри – безкрайно много са! Красиви в своите раирани пижами! И антилопи всякакви видове –  газела, гну, куду, импала – стройни и пъргави. В началото снимам, без да спра! Не мога да повярвам, че съм на това спиращо дъха място. Следват хиените – точно, както си ги спомням във филма „Цар Лъв“. Водача ни изведнъж сменя посоката и се отправяме към лъвовете. Няколко са. Съвсем близо сме, на няколко метра. Едвам дишам, не искам да снимам, защото съм скована от страх. Величествени, красиви, безстрашни… първи вид от „Голямата петорка“– отметнат!
Продължаваме – на пътя стадо слонове. Много са. Имам чувството, че приближават на забавен кадър към нас. Стават все по-големи. Вече са огромни! Заобикалят джипа.  Опасността отмина. Втори екземпляр – отметнат!
Бивол – покрит с червена кал, не помръдва. Сам е. Водачът ни обясни, че той е най-агресивен и опасен. Трети вид от списъка – отметнат!
Време е за почивка. Спираме до една река, в която се разхлаждат хипопотами. Обърнаха ни внимание, да не се доближаваме по-близо до брега, а да стоим на разстояние. Още един екземпляр е отметнат. 
Следващото предизвикателство е да видим носорог. Дълго време обикаляхме. Видяхме го от голямо разстояние. Изчезващ вид – апетитна 
хапка за бракониерите. Последния вид от „Голямата петорка“ е налице!   
Но с това не свършва нашето приключение. Видяхме още два вида диви котки – леопард и гепард. Разликата си припомних от снимките – в окраската им и това, че леопарда е по-голям от гепарда. Не трябва се забравя, че очарователните големи котки, са такива само в телевизора. 
И не само… Жирафи – прекрасни са! Крокодили…
На връщане, към ложата (лагера) – мълча, останала без думи. Докоснах се толкова близо до природата. Чувствам се преродена и заредена! Прекрасно е!
Резерватът Маасай Мара е място, коeто покорява с дива красота и приказни пейзажи.
Хакуна Матата!
#ОстаниВкъщи |#StayHome