10-ти април - първият български космонавт излетял в космоса

10.04.2020

#ЗаедноСДоброволци
Татяна е отговорен, амбициозен и целеустремен млад човек. Тя е доброволец в Младежки център – Добрич. През 2018 е медалист на космическия лагер по модел на NASA в Измир, Турция, а през 2019 е тренирана в космическия лагер в Алабама, САЩ.  Мечтата й е да стане първата българска жена космонавт.
Татяна подготви за вас тази любопитна статия: 
Днес ще ви запозная с историята на един много специален човек. 
На 10 Април се навършват 41 години от полета на ген. л-т. л.к. Георги Иванов, първият герой на България. Той е роден на 2 Юли 1940г. в гр. Ловеч. Като малък се е занимавал с парашутизъм, а по-късно завършва Военното училище в Долна митрополия със специалност инженер-летец и квалификация пилот, първи клас. Защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки през 1984 г.!
На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата Интеркосмос. Обучава се в центъра за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г., в 20 часа и 34 минути московско време е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33“ с международен екипаж. Командир на полета е Николай Рукавишников. Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“. Сближаването на кораба и орбиталната станция протича със скорост, по-висока от предвидената, поради което системата за управление включва коригиране на скоростта. По време на корекцията прогаря едната страна на горивната камера на основния двигател. Скачването се оказва невъзможно. Николай Руковишников припада, а Георги Иванов успява да запази пълно самообладание. Анализирайки този сложен и извънреден полет, държавната комисия на СССР стига до извода, че той е дал много важни данни за по-нататъшното развитие на космическите полети. 
#ОстаниВкъщи |#StayHome