31 август - Международен ден на свободата и солидарността

31.08.2020

Днес, Ви представяме един материал на Нина Кирилова на 17 години, написан за 31 август – Международен ден на свободата и солидарността. Благодарим на Васил Василев, доброволец към Младежки център – Добрич за предоставената информация, чийто автор пише за организацията Speechange.

“Днес се отбелязва Международния ден на свободата и солидарността, обявен с декларация, приета на 31 август 2005 година, в Гданск (Полша), по повод 25- а годишнина от създаването на полския профсъюз „Солидарност”. Отбелязва се по решение на Европейския парламент от 28 септември 2005 г.
По-рано на същия ден през 1980 година, в Полша е основан профсъюзът „Солидарност”, воден от Лех Веланса. Основаването му става възможно като следствие от Гданското споразумение, подписано на този ден и узаконило победата на 17- дневната стачка на работниците от корабостроителниците в града.
В какво се изразява свободата и солидарността в днешно време ?
Според общите схващания свободата е способността човек да действа безпрепятствено и без ограничения според своите желания.
Философите от най-древни времена са разглеждали въпроса за свободата. Римският император Марк Аврелий (121 – 180 г. пр.н.е.) пише за система за управление, където съществува един и същи закон за всички, една форма на управление, в която се прилагат равни човешки права и свободи в словото, както и идеята за царско правителство, което зачита в пълнота свободите на управляваните граждани.
В политиката пък свободата е състоянието, в което индивидите са способни да действат според тяхната собствена воля.
„Свободата без равенство е болна илюзия (…) Равенството без свобода е държавен деспотизъм.”- Михаил Бакунин
Общото разбиране за солидарността е взаимната подкрепа и разбиране в обществото, както между отделните индивиди, така и между по-големи общностни групи.
За да можем да съществуваме като народ и да изградим добро бъдеще за себе си и държавата ни трябва да сме солидарни и свободни да изразяваме себе си.
България в момента е в дъното на списъка със свободните държави в годишния доклад на Freedom House за 2019 година. Страната ни заема 80- та позиция.
В смутни времена като сегашните, в които кризата ни е притиснала и повечето хора се страхуват да изразят мнението си свободно, при положение, че имат това право единственият начин за промяна е желание и борба за такава, солидарност едни към други и желание за промяна.
“Българското общество никога не е губило своята чувствителност в проявите си на солидарност. Особено, когато става дума за тежки хуманитарни кризи и бедствия”.- Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум „Америка за България”.”