Онлайн джаз концерт

30.04.2020

#ЗаедноСЕли
Днес е Световният ден на джаза – 30 април, обявен през ноември 2011-та година от ЮНЕСКО, за да се отбележи приносът на джазовата музика в междукултурния диалог.

Джазът (Jazz) е стил, който води началото си от Ню Орлиънс и става популярен през 20-те години на миналия век в САЩ, като бързо се разпространява по целия свят. Съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Срещата на класическата музика, със синкопирания ритъм и марша ражда рагтайма, а в последствие допира на рагтайма с блуса поставя началото на ранния джаз.

Този стил бързо набира скорост и през 30-ти и 40-те години влиза в епохата на суинга с биг-бенд оркестрите на Дюк Елингтън, Бени Гудман, Глен Милър, Пол Уайтмен.

Сред най-известните джаз изпълнители на 20 век са Луис Армстронг, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи, Ела Фицджералд, Били Холидей (Lady Day) и много други.

Енергичният синкопиран ритъм, полиритмията, възможностите за импровизация и липсата на фиксирани правила превръщат джаза в един от най-жизнените и разнообразни музикални стилове в света.

Разновидности на джаза са Бибоп, латински джаз, джаз фюжън, кубински джаз, бразилски джаз, ейсид джаз, фрий джаз, хард боп джаз-рок и др.
Влиянието на джаза върху съвременната популярна култура е особено голямо. Негови стилистични особености можем да открием в различни жанрове на поп и рок музиката, в съвременния танц и сценични изкуства.

Джазът чудесно си кореспондира и с етно музиката. Големи български изпълнители, които успешно съчетават елементи от българския фолклор и джаза са Милчо Левиев, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова и др.

Джазът е светоусещане и начин на живот, пълнокръвен и жив!
Докоснете се до магията му!

https://youtu.be/O34Ak6Z6rYQ

#ОстаниВкъщи | #StayHome