Непознатата Африка "Пламъкът на надеждата"

31.03.2020

#ЗаедноСМери
Непознатата Африка
“Пламъкът на надеждата”

Чували ли сте нещо за Руанда?
Тя е една малка държава, която се намира в Централна Африка. Столица – Кигали. Наричана още “страната на 1000-та хълма”.
И колкото и невероятно да звучи, с тази държава ние имаме нещо общо…
„Съединението прави силата“

Годината е 1994. Най-трагичната година, белязала Руанда завинаги. Местното население на Руанда се състои от 2 преобладаващи етнически групи: хуту и тутси. През април 1994 г. вековният конфликт между племената ескалира след като е свален самолета на тогавашния руандийски президент. Тръгналият слух, че поръчителите са тутси, предизвиква най-масовото клане, което съвременната история на Африка и света помни. За период от 100 дни са избити над 1 милион тутси. През тези трагични и кървави три месеца приятели и съседи се превръщат в убийци, децата са изтръгнати от ръцете на родителите и съсичани пред очите им, а цяло поколение жени са белязани за цял живот от изнасилвания и омерзение. Руанда се е превръща в земя, пропита от трагедия, отчаяние и неописуема болка.

Геноцидът в Руанда е смятан за исторически и поради факта, че Западните страни са наблюдавали безучастно. Независимо от мащабното отразяване на случващото се от международните новинарски медии, практически никой от “цивилизования” свят не се намесва.

Почти 30 години по-късно преживеният ужас е останал в миналото. Двата етноса съжителстват вече много спокойно. Несломимият им дух е този, който ги е крепил, докато те възраждат отново като нация от останките, пропити с кръвта на всички жертви и мъката по спомена за тях.

В памет на жертвите от трагичните събития е изграден Мемориал, в който са погребани 250 000 тутси. Там е запален т.нар. “#KWIBUKA FLAME OF HOPE” (за да помним пламък на надеждата), символизиращ както паметта, така издръжливостта и смелостта на всички руандийци.

В наши дни Руанда отправя няколко важни послания към света:
– Да се помнят жертвите, които са загинали;
– Обединение – Руанда показва, че чрез възвръщането към човешките ценности, обединението и помирението са възможни и отправя призив към света да върши същото;
– Възстановяване – като изгражда своята държава отново, Руанда черпи от опита и се учи от другите, призовавайки ни заедно да изградим и живеем в един по-добър свят.

Нека това трагично събитие ни служи за пример, за това до какво може да доведе омразата между различни етноси и как различията между тях биха могли да бъдат преодолени. То ни учи още, че правилният път на човечеството е не да се изтъкват различията, а да се обедини под общи цели и интереси.
ЗАЩОТО ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА!

https://www.kgm.rw/

#StayHome | #ОстаниВкъщи