5 идеи как да спестяваме?

01.04.2020

#ЗаедноСНики
Спестяването е резултат от печеленето на пари, така че, за да спестим първо трябва да спечелим парите, но това е друга тема. След това идва момента, в който започваме да спестяваме. За тази цел ще ви споделя няколко начина как да го правим по-успешно:
1. Спестяване с цел – добре е да си поставим някаква цел, да знаем за какво ще ни послужи заделената сума – това ще ни мотивира и ще ни служи като отправна точка.
2. Постоянство – знаейки за какво го правим, трябва да бъдем постоянни и да спестяваме част от всеки наш доход – така разделейки голямата и сложна задача на малки лесно изпълними задачки ще постигнем по-лесно целта.
3. Първо “нуждите” – не забравяме, че преди да започнем да спестяваме, трябва да подсигурим жизненонеобходимите си нужди за оцеляване и след това с останалата част от сумата да помислим за спестяване (както отбелязахме в предишната статия).
4. Елиминиране на “излишните” разходи – преди да си купим нещо е добре да си зададем въпроса: “Това наистина трябва ли ни?” и “Цената, която плащаме, отговаря ли на стойността, която ще ни донесе тази покупка?”.
5. Труден достъп до спестяванията – за да не се изкушим да посегнем към вече спестените пари е добре сами да си направим достъпа до тях по-труден – например да ги внесем в отделна “заключена” банкова сметка. Така ще ги използваме наистина, когато ни се наложи, а не по всяко време.

#ОстаниВкъщи #StayHome