Щипка съседство

28.05.2020

#ЗаедноСъсСилви

28 май – Европейски ден на съседите

Щипка съседство

Дистанцираме се физически един от друг и в същото време сме заедно – виртуално. Странна ситуация, граничеща с нереалност.
През изминалите дни, останали зад стените на домовете си, имахме време за всичко дълго отлагано. Време за четене, за слушане, дори за размисли. Навън беше тихо. В един от тези дни чух музика, последния хит, идващ зад стените, толкова силно, че не можeх да определя от къде! Знаех само, че идва от съседите! От хората, които живеят близо до нас. Помислих си “Хубава е тази песен, добре, че я пуснаха силно, за да се чува“, и без да искам се усмихнах.Преди обед е, добре направиха, за разлика от хилядите пъти, в които са ме изнервяли шумните им купони. Днес купон нямаше, просто една песен, но тя даваше знак, че са там! Направих си кафе и излязох на терасата – там се чуваше още по -добре. Малко момиченце ми помаха от прозореца на отсрещния блок. И тя искаше да разбере от къде се чува песента, беше подредила играчките на перваза, за да слушат. Видях и други съседи, излезли на терасите и прозорците, усмихваха се без маски. Хубаво е да виждаш усмивки.
А познавам ли тези хора? На повечето не зная имената дори ….
Съседите са тук до нас, както винаги. Друг път все ни пречат – ремонтират, когато не трябва, следят кога се прибираме, разпитват, натрупват разни неща по етажите и все пречат … Само онзи път, когато закъснявах, съседът ме остави бързо с колата до работа. И когато трябваше да качим до седмия етаж дивана, взет на невероятна оферта, пак той ни помогна. Преди години, когато се наводни голяма част от града, добре че един от съседите имаше помпи, за да отводним входа. После всички се включиха в чистенето.
Да, хубаво е да има хора до теб! Съседите са, като разпилени късмети по етажите, които откриваме според ситуацията. Те ни познават добре, слушат караниците ни, плача на бебето, шума от играта на гоненица, музикалните ни предпочитания, дори познават аромата на любимите ни ястия. Често забравяме, че в беда първо звъним на тяхната врата, за да поискаме помощ, защото живеят най-близо до нас!
Бяхме в извънредно положение, тананиках в такт, чуващата се от съседите песен „Корона ЧАО, хайде чао, чао, чао …“.
Днес, на терасата беше тихо, не се чуваше музика. Вече можем да излизаме, да се разхождаме, да се срещаме с роднини и приятели, спазвайки дистанция и установени мерки. Прибрах се и включих телевизора, с приятен глас съобщаваха „Днес е 28 май, няколко милиона души в Европа днес отбелязват Деня на съседите!“

Силвия Венелинова, Младежки център – Добрич
#ОстаниВБезопасност | #StaySafe