Летен младежки лагер 2022

30.07.2022

👀‼️ Стартирахме Летен младежки лагер 2022! ✨
Участници в лагера са млади хора от младежките центрове в Габрово, Бургас, Перник и Добрич, част от Национална мрежа на младежките центрове в България.

💥 Целта на Лагера е да разгледа връзката Природа – човек и нашите умения за развитие сред естествена среда 🍃🍀🌿🌳, ученето чрез преживяване, осъществяването на екологични дейности, гражданското образование, общуването, работата в екип, обмяната на опит, опознаването на нови места чрез изследване особеностите на Природата по Северното Черноморие.

Ден 1- Младежите се запознаха добре с етиката, дейността, функционалността и материалната база на Младежки център – Добрич, както и с очакващите ги предизвикателства в следващите дни от програмата на лагера.

Ден 2 – Участниците в лагера се озоваха на едно страхотно място – плаж Езерец. На морския бряг провеждаме различни активности, 🍃свързващи ни с Природата, връщащи ни назад във времето. Как се оцелява в дивата Природа? Какви ресурси можем да намерим там?

Ден 3 –  Участниците в лагера трябваше да премерят сили. 💪„Арабела” срещу “Корал”, “Лагуна” срещу “Черната перла”, всеки срещу всеки👥, предизвикателство след предизвикателство: 🤜🤛 🆒
🟢 Сглобяване на пъзели с екологична насоченост 🧩🌿
🟢 Дърпане на въже 📈
🟢 Тест „Познаваме ли българското Черноморие?“ 🧠🙄
🟢 Ловкост 🤾 

Ден 4 – Настъпи моментът на така чаканите от младежите дебати. През изминалите дни, те се готвиха усърдно по темите за “Изкуственият интелект” и “По-качествен ли е живота в дивата Природа?” по отбори, защитаващи тезите За или съответно – Против. Всеки от тях защити своята позиция със силни доводи, актуална информация и собствена гледна точка. Задаваха се въпроси и се събуждаха нови размисли. Много беше трудно да определим победителите, защото всички бяха наистина убедителни.

Ден 5 – Закрихме Летен младежки лагер 2022! Представителите на младежките центрове в Перник, Габрово, Бургас и Добрич обменихме идеи и опит, споделяйки помежду си част от предстоящите младежки събития в най – близък план във всеки център, младежите от своя страна изказаха какво свежо и яко събитие биха искали да видят в градовете си. Не пропуснаха и да ни оставят и положителен фийдбек преди отпътуване.

💥Дейността се изпълнява в рамките на проект BGLD-1.003-0001 “Младежки център Добрич – Вашето днес”, програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.