Събитие “NFS vs. Реалността“

26.05.2021

Събитие “NFS vs. Реалността“, включващо неформално обучение на тема „Високата скорост и неспазването на дистанция“ и акция на терен съвместно със представители на сектор „Пътна полиция“ към Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи гр. Добрич
Неформалното обучение днес обхвана една от най-важните и сериозни теми в нашето ежедневие – безопасността на пътя❗ Шофирането с висока скорост е предпоставка за сериозни инциденти. За съжаление ставаме свидетели на все повече такива. На пътя водачът почти никога не е сам. За това трябва да познаваме пътните знаци, да спазваме безопасна дистанция, да се съобразяваме с атмосферните условия и участниците в движението. Това бяха само част от темите, засегнати в неформалното обучение. Участниците споделиха реални истории за пътнотранспортни произшествия, на които са били свидетели и демонстрираха своето отношение към проблема.
Практическата част на събитието даде възможност на младежите да станат част от работата на служителите на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР гр. Добрич. Младите хора участваха в тяхната акция и от първо лице усетиха отговорността на работата им. По време на контролния процес проведоха анкета с шофьорите и отправиха своето послание към тях. 
Резултатите от проведената анкета показват, че:
Най-честите причини за ПТП са несъобразената скорост, невниманието и употребата на алкохол и наркотични вещества.
 Най-разсейващите фактори по време на шофиране са мобилните телефони, пътната мрежа и рекламните билбордове.
 Шофьорите определят себе си като добри, дисциплинирани и внимателни.
Заедно за приобщаваща Европа!
Дейността се изпълнява по проект BGLD-1.003-0001 „Младежки център Добрич – Вашето днес” на Община град Добрич, програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г.